Tuesday, January 26, 2010

AUTODROP

Pengguguran kursus (Autodrop) adalah proses yang dilaksanakan ke atas pelajar-pelajar yang masih belum menyempurnakan pendaftaran. Untuk makluman pelajar, pendaftaran hanya dianggap telah sempurna apabila pelajar telah mengambil tindakan berikut :


a) memilih kursus secara on-line ;

DAN

b) membuat pembayaran minimum menurut polisi yuran

Proses ini akan di jalankan pada 20 Januari 2010. Berikut adalah implikasi selepas proses berkenaan :
a) Maklumat kursus yang didaftarkan tiada di dalam LMS. Ini bermakna pelajar tidak dapat berforum.
b) Pelajar tidak akan mendapat slot jadual waktu buat sementara.

Sehubungan dengan itu ,bagi mengelakkan sebarang masalah, pelajar yang masih belum menyempurnakan pendaftaran hendaklah mengambil tindakan berikut :

Pelajar yang masih belum menyempurnakan pembayaran dan pendaftaran, hendaklah menyempurnakannya sebelum atau pada 18 Januari 2010.

Bagi Pelajar yang telah membuat pendaftaran secara online dan tidak menyempurnakan pembayaran, pelajar dikehendaki menyempurnakan pembayaran dalam tempoh masa di antara sebelum atau pada 18 Januari 2010

Nota :Pelajar yang menyempurnakan pendaftaran dan pembayaran selepas pengguguran kursus tidak dijanjikan untuk mendapat slot asal jadual waktu.

Semakan Pendaftaran Kursus Semester Januari 2010 Pelajar – pelajar diminta menyemak pendaftaran kursus Semester Januari 2010 bermula 21 Januari 2010 di MyLms – User Profile – Registered Courses.

Sebarang kemusykilan berkenaan pendaftaran sila hubungi Pentadbir Pusat Pembelajaran .

Harap maklum .

Terima kasih.

PTPTN

KEPADA PELAJAR-PELAJAR TAJAAN PTPTN


 
PENDAFTARAN DAN BAYARAN PTPTN SEMESTER JANUARI 2010 UNTUK PELAJAR TAJAAN PTPTN

 
Pelajar-pelajar tajaan PTPTN diberi pelepasan sementara untuk mendaftar pada semester Januari 2010 tanpa membuat pembayaran minimum. Sekiranya memenuhi syarat, bayaran PTPTN untuk semester Januari 2010 akan dikreditkan terus ke OUM berdasarkan tunggakan yuran semasa pelajar.

  
Syarat pembayaran pinjaman PTPTN untuk semester Januari 2010 adalah seperti berikut;
  • Pelajar telah membuat pendaftaran lengkap untuk semester Januari 2010; dan
  • Pelajar memperolehi keputusan peperiksaan (PNG) 2.00 keatas bagi semester September 2009. 
  • Bagi pelajar yang telah mendapat pelepasan mendaftar untuk semester Januari 2010 tetapi keputusan peperiksaan tidak memenuhi syarat seperti yang ditetapkan, pelajar dikehendaki untuk membuat bayaran pendaftaran sendiri sebelum tutorial ke-2 (T2). Sekiranya tiada bayaran diterima selepas tarikh tersebut, pihak OUM akan mengugurkan subjek di myLms dan pelajar dianggap tidak berdaftar untuk semester Januari 2010. 
  • Pelajar yang memenuhi syarat pembayaran akan menerima bayaran setelah proses pengesahan keputusan peperiksaan Sem September 2009 dikeluarkan. Pelajar dijangka akan menerima bayaran pada awal Februari dan potongan ke OUM kebiasaanya di kredit ke akaun OUM oleh pihak PTPTN pada pertengahan/akhir Februari.
Sekiranya terdapat kemuskilan sila berhubung terus dengan pegawai berikut;

 
  1. En. Ismady Bin Perdus : ismady_perdus@oum.edu.my
  2. En Mior Noorizham Fairuz : izham@oum.edu.my

 

 International Students Operations

Accreditation & Bursaries

Open University Malaysia

PENGAMBILAN BORANG PERJANJIAN PINJAMAN PELAJARAN KPM-OUM BAGI PROGRAM SARJANA MUDA PENGAJARAN(SMP) AMBILAN SEPTEMBER 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


KHAS UNTUK PELAJAR SARJANA MUDA PENGAJARAN(SMP) AMBILAN SEPTEMBER 2008.


Surat Tawaran dan Borang Perjanjian Pelajaran untuk pelajar-pelajar SMP ambilan September 2008 telah diedarkan ke setiap Pusat Pembelajaran Wilayah. Pelajar-pelajar yang tersenarai boleh mengambil Surat Tawaran dan Borang Perjanjian bermula pada 11 Januari 2010 (Isnin).

Sila lengkapkan Borang Perjanjian Pelajaran ini dan kembalikan ke Pusat Pembelajaran masing-masing selewat-lewatnya 22 Januari 2010.

BACA DENGAN TELITI : "Syarat Pemberian & Panduan Mengisi Borang Perjanjian Pinjaman Pelajaran Kementerian Pelajaran Malaysia" yang disertakan bersama Borang Perjanjian sebelum mengisi Borang Perjanjian bagi mengelakkan sebarang kesilapan.


**Tiada Borang Perjanjian Pinjaman Pelajaran gantian disediakan kerana Borang Perjanjian adalah TERHAD.

**bagi pelajar yang namanya belum tersenarai, terdapat senarai kedua yang akan dikeluarkan setelah menerima Surat Tawaran daripada Bahagian Tajaan Pendidikan. Sebarang perkembangan akan dimaklumkan kemudian.

Sebarang kemusykilan sila hubungi Pusat Pembelajaran masing-masing atau Bahagian Kewangan Jalan Tun Ismail :-

a) Muzliati binti Ahmad Murad 03-2773 2343

b) Norafizah binti Omar 03-2773 2282

c) Azniyante binti Mohd Dahalan 03-2773 2033


Sekian, terima kasih.

Open University Malaysia
Bahagian Kewangan & Akaun
Jalan Tun Ismail
50480 Kuala Lumpur

Wednesday, January 13, 2010

Cheque Donation

Johor Bharu, 12 January 2010 – Open University Malaysia (OUM) contributed cash donation to the family of late Encik Zainuddin Othman, a teacher who enrolled in the programme Bachelor of Teaching Primary Education at the OUM Learning Centre, IPTHO, Batu Pahat Johor and succumbed to Acute Coronary Syndrome on 26th September, 2009.

The Centre was represented by its director, Encik Abdul Rahim Mohamed Amin who visited the family on 31st December, 2009. The cheque was given to Mrs. Norhidayah Sulaiman, the widow of late Zainuddin, at Pekan Nanas, Johor where the family resides. Mrs. Norhidayah is also a teacher who currently teaches at SK Pekan Nenas, Johor.
“OUM has always been committed in inculcating its shared values among its staff. Besides integrity, innovativeness, professionalism and teamwork, another key value that rests on the pedestal of OUM’s pillar of values is caring,”said Encik Abdul Rahim. “OUM’s caring attitude towards its students is manifested in various initiatives organized by the Center of Student Management especially in cases of students who passed away while still undergoing their study in OUM,” he added.

The donation comes from OUM's student welfare fund which is managed by CSM.

OUM is the pioneer of open distance learning in Malaysia. OUM is also committed to promote a culture of lifelong learning among Malaysians. Since its humble beginning in 2001, its current active student enrolment reaches a figure of 30,000. It has 64 learning centres throughout Malaysia. In the state of Johor, OUM has two branches - a regional learning centre in Johor Bahru and a local learning centre in Batu Pahat. Any enquiries on the programmes offered at OUM can be channeled to 07-221 2006.

Sunday, January 10, 2010

Hari Pendaftaran Pelajar Baru Undergraduate Ambilan 2010

Pada hari Sabtu, 9hb. Januari, 2010, Pusat Pembelajaran Wilayah Johor bertempat di Johor Bahru mengadakan hari pendaftaran untuk pelajar-pelajar baru yang mendaftar untuk semester Januari 2010. Tarikh yang sama juga menyaksikan pendaftaran serentak pelajar baru OUM di kesemua pusat pembelajaran wilayah lain yang terletak di Wilayah Persekutuan, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Terengganu, Kelantan, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Sabah dan Sarawak. Pada hari yang sama, pendaftaran pelajar walk-in juga dijalankan.

Aturcara pendaftaran dimulakan dengan kata-kata aluan daripada Pengarah, Pusat Pembelajaran Wilayah OUM yang baru, Encik Abdul Rahim bin Mohamed Amin pada pukul 9.00 pagi.
 

Encik Abdul Rahim juga memperkenalkan tunggak utama Pusat Pembelajaran Wilayah Johor - (dari kiri ke kanan - Puan Noraniza Zainal, Pentadbir PPW Johor Baru; Puan Hidayati Kasuma Abdul Hadi, Penolong Pengarah (Pembangunan Perniagaan, Pemasaran dan Pentadbiran), Puan Azlina Adnan, Penolong Pengarah (Akademik dan Hal-Ehwal Pelajar) dan Puan Sarimurni Mohd Sani, Pentabir Pusat Pembelajaran Tempatan (PPT) Batu Pahat.

Agenda diteruskan dengan taklimat tentang fungsi pusat perkhidmatan pelajar merangkap Pusat Pembelajaran Wilayah yang disampaikan oleh Tutor Kanan PPW Johor, Puan Zaiton Jaafar. Puan Zaiton juga menyentuh tentang bagaimana pelajar-pelajar boleh membuat permohonan pelajaran melalui laman web Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).


 

Tuan Haji Kamarudin Bujang, seorang lagi Tutor Kanan PPW Johor juga memberi keterangan lanjut mengenai peperiksaan yang dijalankan semasa semester berlangsung dan sedikit pendedahan tentang isu-isu yang perlu ditangani oleh pelajar OUM dalam mengikuti pembelajaran terbuka di OUM.


 

Program dilanjutkan dengan penjelasan ringkas Dr. Fahrul Zaman Huyop, Tutor Kanan OUM berkenaan my LMS, sistem pembelajaran online yang dibangunkan khusus untuk menepati keperluan pelajar OUM.Puan Azlina Adnan, Penolong Pengarah Hal-Ehwal Pelajar dan Tutor di PPW Johor Bahru. membentangkan peraturan akademik dan proses pendaftaran yang perlu diikuti sepanjang pelajar menjalani pengajian di OUM.Proses pendaftaran pelajar baru dimulakan sebaik sahaja selesai makan tengah hari pada pukul 12.00 tengahari..

Hari pendaftaran kali ini menyaksikan sebanyak 160 orang pelajar baru undergraduate mendaftar di Pusat Pembelajaran Wilayah Johor Bahru. Setakat ini, program Islamic Studies mencatat jumlah pendaftaran tertinggi iaitu 12 orang.

Syabas kepada semua staf PPW Johor Bahru dan PPT Batu Pahat yang bekerjasama untuk melicinkan proses pendaftaran pada hari pendaftaran.